Tällä sivulla kukin virka on kuvattu tarkemmin. Virat on esitelty muutamalla pallukalla virallisen toimenkuvan mukaan. Lainaukset tämän vuoden toimijoilta antavat näkökulman käytännön toimintaan.
Hallitus:
puheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja, phuksiwaarit, isäntä ja emäntä, tiedotusmestari, opintomestari, ulkomestari, yrityssuhdevastaava
Kuvaukset toimihenkilöistä saapuvat pikapikaa :-)
" Puheenjohtaja on hallituksen katalyytti ja koossa pitävä voima:
hän kuuntelee, heittää ideoita hallituksen jäsenille, johtaa
kokouksia, neuvoo ja auttaa, paijaa, käynnistää hankkeita, lukee
iltasatuja, edustaa, jyrää ja nauttii kiltalaisten
Puheenjohtajan pesti sopii energiselle ja innokkaalle, mutta kuitenkin järki päässä kulkevalle henkilölle. Suositeltavaa on myös taito pitää hauskaa ja nauttia tehdyn työn tuloksista. Jos vuosi phuksiwaarina oli ikimuistettava, niin kyllä vuosi puheenjohtajanakin on ollut sitä!
Esitietoina suositellaan vuotta killan hallituksessa tai näyttöä vastaavista tehtävistä jossain muualla. "
" Sihteeri pitää killan kokouksista pöytäkirjaa (ks. tämän vuoden
pöytäkirjoja) sekä ylläpitää killan jäsenrekisteriä. Lisäksi
sihteeri toimii puheenjohtajan ja rahiksen apuna killan hallinnon
pyörittämisessä. Sihteeri jobi vaatii vain vähän suuria ponnistuksia,
mutta jossain määrin tunnollisuutta ja järjestelmällisyyttä, että
hallituksen paperit pysyvät järjestyksessä. Mars sihteeriksi!
" Rahastonhoitaja huolehtii killan kirjanpidosta sekä hallituksen hyväksyimien laskujen maksamisesta ja seuraa budjetin toteutumista vuoden mittaan. Rahastonhoitajan vastuulla on myös killan budjetin valmistelu muun hallituksen kanssa sekä tilinpäätösten tekeminen. Rahastonhoitajan olisi hyvä olla järjestelmällinen, homma sujuu helpommin jos asiat ovat järjestyksessä sekä mielessä että paperilla. "
" Phuksiwaarit vastaavat uusien opiskelijoiden eli phuksien kasvattamisesta teekkareiksi. Homma alkaa heti tammikuussa, vaikka saattekin omat phuksinne vasta seuraavana syksynä ja kestää seuraavaan Wappuun. Phuksiwaarin hommasta ei menoa ja meininkiä puutu. Yllättäviä tilanteita ilmenee joka päivä ja aina pitää olla varautunut kaikkeen. Waarina oleminen käy osa-aikatyöskentelystä, älä siis edes kuvittele tekeväsi työtä ja olemaan waari samaan aikaan! Jo tässä vaiheessa voin todeta, että phuksiwaarivuosi on ollut elämäni parasta aikaa ja tulee varmaan olemaan ikimuistoisin.
Homma poikkeaa muista hallitusviroista siinä, että sen kesto on 1,5 vuotta, vaikka hallituskausi kestääkin vain vuoden. Lisäksi tähän hommaan ei phuksit voi pyrkiä. Phuksiwaareja on tarkoitus valita 2, koska tällöin homma ei kasva liian suureksi yhdelle ihmiselle. Näiden 2 ihmisen pitää pystyä toimimaan tiiminä ja luottamaan toisiinsa kuin Tuntemattomassa sotilaassa konsanaan. Pienenä bonuksena hommasta voi mainita TKY:n fuksitoimikunnan eli FTMK:n, johon kuuluvat kaikki eri kiltojen phuksikipparit. "
" Isäntä ja emäntä vastaavat killan tapahtumista, joihin kuuluvat sitsit, saunaillat, erilaiset teemaillat ja mahdollisesti myös muutamia bileitä. Homma on haastavaa ja tässä jos missä pääsee vaikuttamaan siihen mitä killassa tapahtuu! Isännän ja emännän apuna ovat juomanahtaajat, sekä korvaamattomana lisänä työpisteitä suorittavat phuksit.
Isäntä ja emäntä kuuluvat myös IE-toimikuntaan, joka kokoaa koko koulun isännät ja emännät pohtimaan yhteisiä asioita ja tarpeen tullen myös pitämään hauskaa yhdessä. "
...
" Opintomestari varmistaa, että opiskelijat ja opettajat voivat kumpikin tehdä oman työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. Opintomestari valvoo ja vaalii opiskelijoiden ja henkilökunnan välisiä suhteita. Opintomestari ottaa selvää opiskeluun liittyvistä ajankohtaisista asioista ja informoi niistä kiltalaisille. Opintomestari pääsee miettimään koko koulua koskettavia asioita kuten viime kevään (yhä ajankohtaiset) rahoitusongelmat.
Voin suoraan sanoa, että näen koko korkeakoulujärjestelmän täysin eri tavalla kuin vuosi sitten. Opin miten opiskelijoita koskettavia päätöksiä tehdään ja miten niihin voi vaikuttaa. Opin tuntemaan professoreita, tutkijoita, assistentteja ja muita alan ihmisiä. Kaikenkaikkiaan tämä on ollut hauska, haastava ja välillä hämmentävä vuosi enkä vaihtaisi siitä hetkeäkään pois. "
" Ulkomestari huolehtii killan ja etenkin kiltalaisten suhteista ulkomaailmaan. Käytännössä tämä tarkoittaa yhteydenpitoa TKK:n muiden kiltojen, muiden korkeakoulujen tietotekniikan opiskelijoiden sekä opiskelijajärjestöjen kanssa esim. excujen, päiväkahvien :) tai vierailevien tähtien majoituksen merkeissä.
Ulkomestarina saat järjestää excursioita vähän pidemmälle, kuten matkat atk-opiskelijoiden vuosittaisiin mittelöihin Titeenien Taistoihin, Hämeenkadun approon ja ATK-yhteistyöpäiville. Kotimaan pitkällä taas kierretään (melkein:) koko Suomi ja tutustutaan yritysten lisäksi muihin opiskelijoihin: tämän vuoden pitkällä muunmuassa pelattiin hohtokeilausta Jyväskylän tietotekniikan opiskelijoiden kanssa, tutustuttiin samaisen kaupungin yliopiston kolmiulotteisuuslabraan Holviin ja pilestettiin Savonlinnan opettajanalkujen kanssa.
Ulkomestarin työ on keskisuuri nakki: hyvin järjestetystä excusta
tulee hyvä mieli, joten jonkin verran kannattaa varautua näkemään
vaivaa. Mutta matkoilla on hilpeä tunnelma, ja niitten järjestäminen ja
uusiin ihmisiin tutustuminen on hauskaa! Kultainen sääntö kuitenkin
kannattaa pitää mielessä: jos olet itse matkanjohtajana, älä hermostu
tahi
" Yrityssuhdevastaava huolehtii killan suhteista yritysmaailmaan. Kiltalaisille järjestetään mahdollisuuksia tutustua yrityksiin excursioilla, lisäksi yrityksiltä järjestetään tukea killan tapahtumiin. Yrityssuhdevastaava pyrkii lisäksi tiedottamaan kiltalaisia mahdollisesti kiinnostavista yritysten järjestämistä tilaisuuksista, sekä pyrkii huolehtimaan siitä, että tietoteekkarit nauttivat ansaitsemaansa arvostusta yritysmaailmassa. Homma sopii nuorelle, dynaamiselle, kielitaitoiselle ja eteenpäin pyrkivälle huippuosaajalle tai sellaiseksi haluavalle. Kiltahuoneelta saa halvalla kokista eikä meillä piitata työajoistakaan.
... ei vaiskaan, homma ei oikeastaan vaadi kuin minimaaliset kommunikaatiokyvyt ja jonkin verran tavoitettavuutta. Tekemällä oppii eikä virheistä sakoteta. Bonuksena voisin mainita, että yrityssuhdevastaavalla on eturivin paikka seurata alan työkehitystä ja kamppailua tikkifuksien sieluista. "
Viimeeksi muutettu 9.11.2000 - hieronymus | Tietokilta © 2000 |