Merirosvoilupeli, jossa on mielettömän upeat laivafiguurit :D
Valitettavasti tämä on keräilypeli, jota myydään kuin keräilykorttipelejä. Laivat ovat kuitenkin niin komeita (=pikkupoikakerroin), että pariin pakkaukseen kannattaa sijoittaa jo pelkästä testaamisen ilosta. Kevyeen kaksinpelitestailuun ei onneksi tarvita kuin 4-5 pakkausta. Hinta on Suomessa 4 e/kpl, tai Safe Havenista viisi kerrallaan ostettuna seura-alennuksella 3,42 e/kpl. Milan-Spiele.de:stä muun tilauksen täytteeksi ostaessa pääsee hintaa pudottamaan alle kahden euron.
Itse asiassa ei se hinta kovin paha ole isommallekaan laivastolle, ainakaan Milanista hankittuna, jos vertaa vaikka JP:n kanssa ahkerasti käytössä olevaan Blue Mooniin (peruspeli + 8 lisäpakkaa) tai Lautapeliseurassa suosittuun Wings of Wariin (tällä hetkellä julkaistu 3 peruspeliä + 2 lisäpakkaa). Toisaalta, ei siinä Blue Mooninkaan kaikkien osien yhteishinnassa mitään järkeä ole :)
Yhdessä Pirates-pakkauksessa on täsmälleen 7 korttia, joiden jakauma on
Poikkeus: Peruspelistä (PotSM) on ilmeisesti erikseen eurooppalainen painos, jossa ei ole saarikorttia, vaan sen tilalla on alkuperäistäkin kelvottomammaksi yltiöyksinkertaistettu sääntönivaska, joka ei kelpaa edes vessapaperiksi :) Paketin tunnistaa sekä paksuudesta että taakse painetuista euro- ja puntahinnoista. En tiedä, kumpi painos Milanilla on.
Korteista punchaillaan irti laivojen osat, jotka kasataan figuureiksi. Harvinaisempiakin yksiköitä tuntuu löytyvän ihan mukavasti: Minun neljässä ensimmäisessä pakkauksessani oli kahdeksasta laivasta kaksi "rare"-merkittyjä ja yksi "uncommon", joista kaksi oli vieläpä samassa pakkauksessa. Tuplia ei tullut lainkaan.
Peruspelissä (Pirates of the Spanish Main) on kolme maata: Englanti, Espanja ja merirosvot. Pirates of the Crimson Coastissa tulee lisäksi Ranska ja Pirates of the Revolutionissa Amerikka. PotR:ssa on siis viiden maan yksiköitä, PotCC:ssä neljän ja PotSM:ssä kolmen.
Laivatyyppejä on 11, mutta kaikkia tyyppejä ei ole kaikissa sarjoissa:
Laivojen koot:
Lisäosissa tulee lisäsääntöjä (maastot, eventit, uudet miehistötyypit), mutta olennaisin parannus niissä on linnake, joita on molemmissa sarjoissa 5 erilaista. Linnakkeiden takia lisäosia joutuu hankkimaan, mutta kompensaationa on sitten mukana 1-2 ylimääräistä maata, joiden laivoilla ja miehistöillä ei tee mitään, jos haluaa keskittyä rakentamaan isoa laivastoa englantilaisista, espanjalaisista tai merirosvoista. Täytyy siis löytää muita pelureita korttien vaihtamiseksi tai pelata sekajoukkueilla. Vaihtoehto: Laatikollinen peruspeliä Milanista ja linnakkeet irtokortteja myyvistä webbikaupoista.
Barbary Coastissa uusina laivatyyppeinä 1-, 2-, 3- ja 4-mastoiset galleyt, uutena miehistötyyppinä smokepot specialist. Uutena joukkueena barbaarit.
South China Seasissa uusina laivatyyppeinä 1-mastoiset turtle shipit sekä 2-, 3- ja 6-mastoiset dzonkit. Uutena joukkueena Jade Rebellion. Tämä on uudemmista sarjoista ainoa, jossa on eventtejä.
Davy Jones' Cursessa uusina laivatyyppeinä merihirviöt eli tursaat ja merikäärmeet. Uutena joukkueena kirotut, joilla on paljon erikoisominaisuuksia.
Mysterious Islandissa uutena laivatyyppinä sukellusveneet. Uutena joukkueena palkkasoturit, joita voi käyttää missä tahansa joukkueessa. Setin kaikissa saarissa on satunnaistapahtuma, jota käytetään aina saarelle mentäessä.
Uudemmissa sarjoissa laivojen ulkonäkö sen kuin komistuu, mutta suurin osa korteista on samaa peruskamaa kuin ennenkin. Erikoisominaisuudet ja aarteet kuitenkin vahvistuvat entisestään, kuten keräilypeleillä on tapana. Barbary Coastista lähtien boarding actionia korostetaan; Monet laivat ja ukot pystyvät boardaamaan jo päästessään toisen laivan lähelle. Myös menestyksekkään boarding actionin tekemisestä voi saada monenlaisia bonuksia. Merihirviöiden myötä tulee tietenkin niitä vastustavia erikoisominaisuuksia, samoin käy sukellusveneiden kanssa. South China Seasista lähtien on mukana swarming-erikoisominaisuus, jolla saa bonusta, jos saman laivan kimppuun hyökätään monta kertaa peräkkäin.
Seuraavaksi tulossa: Frozen North helmikuussa 2007, Ocean's Edge huhtikuussa 2007.