Käsitekartta
Kurssin ensimmäinen palautettava harjoitustehtävä on käsitekartta. Käsitekartan laatimisessa opiskelijan tarkoituksena on tunnistaa aihealueen tärkeät käsitteet ja määritellä käsitteiden keskinäiset suhteet. Tehtävä tulee palauttaa määräaikaan mennessä palautusohjeen mukaisesti. Käsitekarttojen tekemiseen suositellaan IHMC Concept Map -ohjelmistoa. Jos et jostain syystä halua tai pysty käyttämään kyseistä työkalua, myös muunlaiset oikeamuotoiset suoritukset hyväksytään.
Muista, että käsitekartta ei ole sama asia kuin miellekartta (engl. mind map). Käsitekartta kuvaa käsitteiden välisiä suhteita, eikä käsittellyistä asioista johdettuja assosiaatioita.
Suomen lauserakenteen ja sijamuotojen vuoksi saattaa olla helpompaa laatia käsitekartta englanniksi, jolla on hiukan suomea helpompi ilmaista käsitteiden suhteita.
Sisältö
Kuten mikä tahansa kirjallinen työ, käsitekarttakaan ei voi olla kokoelma suoraan lähteistä poimittuja lauseita käsitteiksi ja suhteiksi muutettuna. Käsitekartasta on tultava ilmi opiskelijan oma ajattelu ja jäsentynyt ymmärrys. Tämä ilmenee käsitteiden ja suhdeviittausten valinnassa, käsitteiden muotoilussa, käsitteiden asettelussa ja parhaimmillaan myös värien ja muiden visuaalisten piirteiden valinnoissa.
Käsitekartan laatiminen yhtäaikaisesti asian opiskelun kanssa ei ole hyvä idea. Parempaan lopputulokseen todennäköisemmin pääsee muodostamalla ensin kokonaiskäsityksen aiheesta ja etsimällä keskeisimmät käsitteet. Suunnittelu voi olla hyvä keino saavuttaa mietitty ja yhtenäinen kokonaisuus.
Kartan piirtäminen
IHMC Concept Map Software on käsitekarttojen laatimiseen tarkoitettu ohjelmisto, jonka voi ladata itselleen oheisesta linkistä. Käsitekartan voi halutessaan myös piirtää kynän ja paperin tai piirto-ohjelman avulla. Tällöin kuitenkin kartan piirto vaatii suunnittelutyötä, sillä käsitteiden uudelleenjärjestely ei välttämättä onnistu helposti.
Muoto
- Käsitekartassa kannattaa olla yksi selkeästi korostettu pääkäsite. Sellaisesta aloittaen kokonaisuutta on helppo lähteä lukemaan.
- Pääsääntöisesti kaikkien käsitteiden välisissä suhteissa on hyvä olla määritelty suunta. Suhteiden suunnan puuttuminen hankaloittaa ajatuksen seuraamista ja pahimmassa tapauksessa johtaa väärinymmärrykseen.
- CMap automaattiasetuksilla jättää alaspäin osoittavissa suhteissa nuolenpäät pois, mutta ne saa takaisin tyylivalikon kautta. (Line-valikko, Arrowheads)
- Jos jokin käsite liittyy saman suhteen kautta useampaan käsitteeseen, (kun vaikkapa luetellaan esimerkkejä jostakin laajemmasta kategoriasta), jokaista käsitteen välistä suhdetta ei tarvitse, eikä kannata piirtää ja kirjoittaa erikseen.
- Niiden sijaan pärjätään yhdellä käsitteitä yhdistävällä suhteella. Kun olet tehnyt uuden käsite-suhde-käsite -kokonaisuuden, voit lisätä uuden käsitteen vetämällä nuolen suoraan suhdetta kuvaavasta elementistä.
- Kuten CMapin automaattimuotoilussa, myös omassa käsitekartassa kannattaa käyttää käsitteiden ja suhteiden muotoilussa toisistaan eroavaa muotoilua.
- Suhteiden selitysten (nuoliin kirjoitettava teksti) on hyvä olla verbimuotoisia. Näin käsitekartta on helpompi hahmottaa lauseiksi. Varsinaiset käsitteet tulee jättää pois nuolista ja sijoittaa nuolien alku- ja loppupäihin.
- Lisäksi rytmiä ja selkeyttä käsitekarttaan saa tasaamalla elementtejä reunojen tai keksikohtien mukaan. Edellisen esimerkin vasemmanpuoleisissa suhteissa "owns" on tasattu käsitteiden "C-3PO" ja "R2-D2" keksikohdan mukaan.
- Kuten geografisissa kartoissa myös käsitekartoissa saa ja kannattaa käyttää väriä. Väreillä voidaan merkitä asiakokonaisuuksia tai vaikkapa käsitteiden suhdetta.
- Esimerkissä eri Star Wars franchisen tuotekategoriat on merkitty omilla väreillään ja näihin kategorioihin kuuluvat tuoteet saman värin vaaleammilla sävyillä.
- Lisäksi tuotekategorioiden nuolten väriä on muutettu harmaaksi merkitsemään vähemmän tärkeitä käsitteitä suhteessa pääkäsitteeseen "Star Wars".
- Pääkäsite "Star Wars" muotoilua on muutettu niin, että käsite selkeästi korostuu muista kartan käsitteistä.
- Nuolten päällekkäisyyttä kannattaa välttää, jos suinkin mahdollista. Jos nuolia joudutaan piirtämään ristiin, voi tyylikäs ratkaisu olla esimerkiksi joidenkin nuolien värittäminen muuksi kuin mustaksi. Tässäkin kannattaa olla johdonmukainen – esimerkiksi sama väri kaikille tiettyyn käsitteeseen liittyville suhteille.
- Joissakin tapauksissa kaarevat viivat (ns. bezierit ja splinet) näyttävät paljonkin mukavammilta kuin suoraviivaiset. Viivojen ulkoasua voi säätää esimerkiksi lopuksi, kun käsitteet ovat löytäneet lopulliset paikkansa (kesken kartan rakentamisen tämä ei välttämättä vielä kannata). Useamman viivan tyyliä voi muuttaa kerralla niin, että ensin naksuttelee ne yksi kerrallaan valituiksi Ctrl-nappi pohjassa. (Sama pätee myös käsitepalluroihin, tällä tavoin on kätevä vaihtaa kerralla monen palluran taustaväriä tai fonttia.)
- Viivojen muotoilua voidaan muokata valitsemalla ensin viiva ja muuttamalla muotoilua Line-valikon Shape-valinnan kautta.
- Tässä esimerkissä viivat on tasattu vasemman laidan mukaan ja asetettu samalle etäisyydelle toisistaan Object-valikon Align-valinnan "Space evenity" ja "Fixed Gap" (käyttäen arvoa 12) ominaisuuksien avulla.
- Tekstipalluroihin saa laittaa muutakin kuin yhden tai kahden sanan käsitteitä – kokonaiset lauseet tai jopa pienet koodiesimerkit voivat paikoitellen toimia niissä hienosti. Sanottavaa ei siis aina ole välttämätöntä pilkkoa sarjaksi palluroita ja nuolia, jos muunkinlainen ilmaisutapa tuntuu asiaan ja kartan tyyliin sopivalta. Suurta määrää pidempiä tekstikokonaisuuksia tulee välttää – tällainen toteutus on jo essee käsitekartaksi naamioituna.
- Kuvassa näkyy elementtien tasauksia. Esimerkiksi käsitteet "Films", "Books" ja "Games" on tasattu keskikohdan mukaan (Align middle), toisaalta yhtä hyvin yhden rivin mittaisissa elementeissä toimii ala- (bottom) ja yläreunakin (top). Suhde "Star Wars"- includes-"Books" on tasattu vastaavasti keskikohdan mukaan, mutta suunta on eri jolloin valitaan "Align center".
- Kuvan esimerkissä on käytetty koodiesimerkin muotoiluun erilaista ohjelmankoodia merkitsevää fonttia. Tätä käytäntöä suositellaan käytettäväksi myös kurssitöissä. Fontiksi tulee valita jokin tasalevyinen fontti. Tällainen muotoilu erottelee selkeästi koodin tavallisesta tekstissä ja helpottaa luettavuutta merkkileveyden vuoksi.





Kriteereitä hyvälle käsitekartalle
Kartta on syytä rakentaa siten, ettei mikään käsite esiinny kartassa enempää kuin kerran. Eli kartassa ei pitäisi olla useita käsitesolmuja, joissa on merkitykseltään sama teksti (ei pelkästään sama käsite vaan myös synonyymit).
Liian yleisiä suhteiden nimiä pitäisi välttää. Jos suhteen nimi on "liittyy" tai "on", kannattaa miettiä, millä tavoin käsitteet liittyvät toisiinsa (esim. "seuraus", "osa", "vastakohta", ...) tai millä tavoin jokin asia on jotain (esim. "on ammatiltaan", "on tyypiltään", "on väriltään", ...).
Suhteiden nimeämisessä tulee pyrkiä käsitteellisten suhteiden löytämiseen ja välttää kielellisten suhteiden siirtämistä karttaan (esim. suhteita, joiden nimi on "ja" tai "tai" tai ”joka”).
Kartalle kannattaa valita jokin looginen suunta. Esimerkiksi oleellisimman käsitteet lähempänä kartan keskiosaa ja epäoleellisemmat lähempänä reunoja. Suunnan voi ajatella myös etenemissuuntana vasemmalta oikealle tai ylhäältä alas.
Kartalle ei tulisi jäädä toisistaan irrallisia kartan osia, vaan sen tulisi olla yhtenäinen. Jokaisen käsitteen tulisi olla jossain mielekkäässä suhteessa joihinkin muihin kartalla oleviin käsitteisiin. (Irrallinen käsite on merkki siitä, että sen sisältöä ei lainkaan ymmärretä).
Kaikki kohdealueen käsitteet eivät aina mahdu yhdelle kartalle. Tällöin voi pohtia sitä, ovatko kaikki käsitteet olennaisia. On myös mahdollista, että käsitteistö jakautuu suhteellisen itsenäisiin osa-alueisiin, joista voi muodostaa erilliset kartat.
Palautus
Käsitekartta tulee palauttaa käyttäen häviötöntä kuvaformaattia. Kuvaresoluution valinnassa tulee käyttää omaa harkintaa.
Valmiin käsitekartan saa tallennettua muuhun kuin .cmap-muotoon File-valikosta "Export Cmap As.."-valinnan kautta.