Käsitekartta

Kurssin ensimmäinen palautettava harjoitustehtävä on käsitekartta. Käsitekartan laatimisessa opiskelijan tarkoituksena on tunnistaa aihealueen tärkeät käsitteet ja määritellä käsitteiden keskinäiset suhteet. Tehtävä tulee palauttaa määräaikaan mennessä palautusohjeen mukaisesti. Käsitekarttojen tekemiseen suositellaan IHMC Concept Map -ohjelmistoa. Jos et jostain syystä halua tai pysty käyttämään kyseistä työkalua, myös muunlaiset oikeamuotoiset suoritukset hyväksytään.

Muista, että käsitekartta ei ole sama asia kuin miellekartta (engl. mind map). Käsitekartta kuvaa käsitteiden välisiä suhteita, eikä käsittellyistä asioista johdettuja assosiaatioita.

Suomen lauserakenteen ja sijamuotojen vuoksi saattaa olla helpompaa laatia käsitekartta englanniksi, jolla on hiukan suomea helpompi ilmaista käsitteiden suhteita.

Sisältö

Kuten mikä tahansa kirjallinen työ, käsitekarttakaan ei voi olla kokoelma suoraan lähteistä poimittuja lauseita käsitteiksi ja suhteiksi muutettuna. Käsitekartasta on tultava ilmi opiskelijan oma ajattelu ja jäsentynyt ymmärrys. Tämä ilmenee käsitteiden ja suhdeviittausten valinnassa, käsitteiden muotoilussa, käsitteiden asettelussa ja parhaimmillaan myös värien ja muiden visuaalisten piirteiden valinnoissa.

Käsitekartan laatiminen yhtäaikaisesti asian opiskelun kanssa ei ole hyvä idea. Parempaan lopputulokseen todennäköisemmin pääsee muodostamalla ensin kokonaiskäsityksen aiheesta ja etsimällä keskeisimmät käsitteet. Suunnittelu voi olla hyvä keino saavuttaa mietitty ja yhtenäinen kokonaisuus.

Kartan piirtäminen

IHMC Concept Map Software on käsitekarttojen laatimiseen tarkoitettu ohjelmisto, jonka voi ladata itselleen oheisesta linkistä. Käsitekartan voi halutessaan myös piirtää kynän ja paperin tai piirto-ohjelman avulla. Tällöin kuitenkin kartan piirto vaatii suunnittelutyötä, sillä käsitteiden uudelleenjärjestely ei välttämättä onnistu helposti.

Muoto

Kriteereitä hyvälle käsitekartalle

Kartta on syytä rakentaa siten, ettei mikään käsite esiinny kartassa enempää kuin kerran. Eli kartassa ei pitäisi olla useita käsitesolmuja, joissa on merkitykseltään sama teksti (ei pelkästään sama käsite vaan myös synonyymit).

Liian yleisiä suhteiden nimiä pitäisi välttää. Jos suhteen nimi on "liittyy" tai "on", kannattaa miettiä, millä tavoin käsitteet liittyvät toisiinsa (esim. "seuraus", "osa", "vastakohta", ...) tai millä tavoin jokin asia on jotain (esim. "on ammatiltaan", "on tyypiltään", "on väriltään", ...).

Suhteiden nimeämisessä tulee pyrkiä käsitteellisten suhteiden löytämiseen ja välttää kielellisten suhteiden siirtämistä karttaan (esim. suhteita, joiden nimi on "ja" tai "tai" tai ”joka”).

Kartalle kannattaa valita jokin looginen suunta. Esimerkiksi oleellisimman käsitteet lähempänä kartan keskiosaa ja epäoleellisemmat lähempänä reunoja. Suunnan voi ajatella myös etenemissuuntana vasemmalta oikealle tai ylhäältä alas.

Kartalle ei tulisi jäädä toisistaan irrallisia kartan osia, vaan sen tulisi olla yhtenäinen. Jokaisen käsitteen tulisi olla jossain mielekkäässä suhteessa joihinkin muihin kartalla oleviin käsitteisiin. (Irrallinen käsite on merkki siitä, että sen sisältöä ei lainkaan ymmärretä).

Kaikki kohdealueen käsitteet eivät aina mahdu yhdelle kartalle. Tällöin voi pohtia sitä, ovatko kaikki käsitteet olennaisia. On myös mahdollista, että käsitteistö jakautuu suhteellisen itsenäisiin osa-alueisiin, joista voi muodostaa erilliset kartat.

Palautus

Käsitekartta tulee palauttaa käyttäen häviötöntä kuvaformaattia. Kuvaresoluution valinnassa tulee käyttää omaa harkintaa.

Valmiin käsitekartan saa tallennettua muuhun kuin .cmap-muotoon File-valikosta "Export Cmap As.."-valinnan kautta.