Essee

Kurssin neljännen kierroksen palautettava tehtävä on essee. Essee on asiasisältöinen kirjoitus, jossa voi tuoda esiin myös omia näkemyksiä käsiteltävästä aiheesta. Kurssilla tuotetulta esseeltä vaaditaan hyvää kirjallista tyyliä ja oikeaoppista viitteiden käyttöä.

Tehtävä tulee palauttaa määräaikaan mennessä palautusohjeen mukaisesti.

Esseen muoto

Esseen tulee olla selkeää, helppolukuista asiatekstiä. Teksti koostuu kokonaisista lauseista ja kappaleista. Ranskalaiset viivat tai yksittäiset irralliset ajatukset eivät kuulu hyvään tyyliin.

Hyvä essee on jäsennelty, looginen kokonaisuus. Tämän vuoksi rakennetta kannattaa pohtia ja jäsentää jo ennen varsinaista kirjoittamista. Essee tulee jakaa lukuihin ja käyttää väliotsikoita. Esseen alussa on otsikon jälkeen lyhyt, yhden kappaleen tiivistelmä ja sisällysluettelo. Lopussa on lähdeluettelo. Esseellä on selkeä johdatteleva aloitus, käsittelevä keskikohta sekä tiivistävä lopetus. Hyvä essee pysyy annetussa aiheessa ja käsittelee sitä johdonmukaisesti. Muista myös otsikoida esseesi.

Esseen pituus ei ole olennainen seikka arvioinnissa, mutta vaadittavat asiat saa ilmaistua arviolta 800–1200 sanassa. Tärkeätä on osoittaa ymmärtäneensä käsiteltävä aihealue sekä tunnistaneensa merkittävimmät asiat.

Kannattaa piirtää esitystä selkeyttäviä kuvia. Kuvat voi piirtää käsin ja skannata tietokoneelle tai käyttää piirto-ohjelmia. Jos lainaat valmiita kuvia jostakin lähteestä, muista että kuviinkin on merkittävä lähdeviitteet.

Lainaaminen ja lähdeviitteet

Essee ei koostu eri lähteistä poimituista lauseista tai tekstin pätkistä, jotka on liimattu löyhästi yhteen. Tekstin on tarkoitus olla pääosin kirjoittajan itse tuottamaa. Viitattaessa muiden kirjoittajien esittämiin ajatuksiin, pitää lähde mainita. Tämä koskee sekä suoria tekstilainauksia että omin sanoin esitettyjä ajatusten lainaamisia. Lainaaminen ilman viittausta on plagiointia!

Lainaamisessa voit käyttää joko Harvardin järjestelmää tai numeroviitejärjestelmää. Harvardin järjestelmässä tekstissä viitataan lähteisiin suluissa kirjoittajan sukunimellä ja lähteen julkaisuvuodella, lähdeluettelossa lähteet listataan tekijän sukunimen mukaan aakkosjärjestykseen. Numeroviitejärjestelmässä lähteet merkitään numeroituna tekstissä esiintymisen mukaan lähdeluetteloon ja tekstissä lähteet näkyvät vain numeroina hakasuluissa.

Harvardin järjestelmä antaa enemmän painoarvoa tekijöille, eikä lähteiden lisääntyessä tarvitse lähdeluetteloon tehdä suuria muutoksia. Verrattuna numeroviitteisiin, nimi ja vuosiluku vievät tosin enemmän tilaa tekstissä. Numeroviitteet vievät tekstin seassa vähemmän tilaa ja huomiota, mutta niistä ei suoraan näe mitään tietoa lähteestä.

Alla esimerkki kummastakin tyylistä kirjan ja lehden tapauksessa:

Tekstissä lähdeluetteloon viitataan merkitsemällä sukunimi ja julkaisun vuosi kaarisulkeiden tai viitteen numero hakasulkujen väliin riippuen käytettävästä viittaustyylistä. Mikäli viitattava teos on pitempi kuin muutaman sivun artikkeli, tulee viitenumeron lisäksi laittaa pilkulla erotettuna sivu tai sivut joihin viitataan. Esim. [21, s. 13] tai (Turing, 1937, ss. 234-245). Viittaus tulee esittää niin, ettei lukijalle jää epäselväksi, mikä tieto on peräisin lähteestä ja mikä on kirjoittajan omaa pohdintaa. Esimerkiksi kun viite koskee koko edellistä kappaletta, sijoitetaan viittaus kappaleen viimeisen pisteen jälkeen. Mikäli viittaus koskee koko edellistä virkettä, sijoitetaan viittaus virkkeen pisteen jälkeen. Mikäli taas lainaus koskee edellistä lausetta, sijoitetaan lainaus kyseisen lauseen jälkeen (ennen pistettä).

Internet-lähteisiin viitattaessa on merkittävä lähdeluetteloon muiden tietojen lisäksi sivun osoite ja päivämäärä, jolloin lähteeseen on viitattu.

Sekä Harvardin- että numeroviittaustekniikasta löytyy artikkeleja Internetistä etsimällä. Ennen lähdeluettelon tekemistä kannattaakin syventää osaamistaan viittausten käytöstä esimerkiksi seuraavista lähteistä:

Palautus

Essee tulee palauttaa pdf-muodossa. Dokumentin muotoilussa saa käyttää omaa harkintaa fontin, kirjasimen ja rivinvälityksen osalta. Kannattaa kuitenkin valita rivinväliksi vähintään 1.15 assarien työn helpottamiseksi.