Kuvakäsikirjoitus

Vaikka nämä ohjeet on tehty ensisijaisesti videokuvausta ajatellen, pätevät samat periaatteet myös animaatioon - merkittävin ero on siinä, ettei animaatiossa mitään voi jättää spontaanin toiminnan varaan, vaan jokainen yksityiskohta on tarkasti suunniteltava. Tämän vuoksi animaation käsikirjoitukseksi ei pelkkä teksti ole riittävä. Hahmojen ulkonäkö ja asettelu näyttämölle on tärkeää ja siksi hahmoteltava alusta asti.

Sovella siis harjoitustyössä näitä ohjeita yhteensä: laadi rinnakkain sekä kuvasarja että tekstimuotoinen käsikirjoitus. Merkitse lisäksi joka vaiheen kohdalle sen ajallinen kesto ja sijainti kokonaisuudessa.


Otteita kirjasta John Hedgecoe: Videokuvauksen taito, Kustannus-Mäkelä 1992:

Mikä on kuvakäsikirjoitus?

Kuvakäsikirjoituksen perusideana on, että jo ennen kuvausta suunnitellaan ohjelman päälinjat, mietitään ainakin tärkeimmät esiin otettavat yksityiskohdat ja arvioidaan kunkin jakson kesto.

Sirkusjakson kuvakäsikirjoitus

Kun luonnostelee paperille suunnitelmansa (ks. alla), pystyy parhaiten toteuttamaan videon ilmaisumahdollisuuksia ja kehittämään taitojaan videokuvaajana. Ellet etene valmiin käsikirjoituksen mukaan, jätä toiminnale aina mahdollisuus kehittyä spontaanisti, Käytä kuvakäsikirjoitusta osviittana, ei pakkopaitana.

Muita mahdollisuuksia

Ei tarvitse olla erityisen hyvä piirtäjä pystyäkseen laatimaan toimivan kuvakäsikirjoituksen. Alla ensimmäisessä kuvasarjassa on piirretty tikku-ukoilla em. sirkusjakson avauskuva sekä siluettikuva ja lähikuva painonnostajasta.

Seuraavassa versiossa kuvakäsikirjoitusta on pelkistetty entisestään, ja samat otokset on kuvattu geometristen muotojen avulla. Kuvakäsikirjoituksen tarkoituksena on vain esittää, mikä on kussakin otoksessa tärkeintä ohjelmakokonaisuuden kannalta.

Kuvaussuunnitelma

Kuvakäsikirjoituksen sijasta voidaan laatia myös kirjallinen kuvaussuunnitelma - toisin sanoen teksti, jossa on täsmälleen samat tiedot kuin piirroksissa. Vaikka tekstin kirjoittamiseen saattaa kulua vähän enemmän aikaa, se on aivan yhtä hyödyllinen otoksia suunniteltaessa.


Runeberginpäivänä 5.2.1997
tta@cs.hut.fi