KURPITSAT

KURPITSASALAATTI

Liemi:
1. Kiedo mausteet sideharsopussiin.
2. Mittaa vesi, etikka, sokeri ja maustepussi kattilaan.
3. Kiehauta liemi.
4. Lisää kurpitsakuutiot liemeen ja keitä ne läpikuultaviksi, älä liian pehmeiksi.
5. Poista maustepussi ja kaada kuuma säilyke kuumiin puhtaisiin tölkkeihin. 6. Sulje tölkit heti ja vie ne viileään.


KURPITSASALAATTI
*1   *5  
2 l kurpitsakuutioita 10 l
3 dl etikkaa 1 ½ l
3 dl vettä 1 ½ l
600 g sokeria 2 kg
1 kanelipala 1
½ tl kokonaisia valkopippureita 2 ½ tl
1 muskottikukka 5


Kuutiot kuumennetaan hetken kiehuvassa liemessä, jonka jälkeen ne otetaan pois ja laitetaan valumaan. Liemen annetaan kiehua noin 15 minuuttia, jonka jälkeen se kaadetaan kuumana kuutioiden päälle. Neljän päivän kuluttua sama tehdään uudestaan.


KURPITSASALAATTI

Keltaiset kurpitsat kuoritaan, pehmeä sisus poistetaan (hukka on noin 50%) ja leikataan kuutioiksi. Vesi, etikka ja kuutiot keitetään hiljaisella tulella 30-40 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Viimeksi sekoitetaan joukkoon kurpitsansäilöte. Sokeria voi lisätä oman maun mukaan. Kaadetaan puhtaisiin tölkkeihin, suljetaan heti ja säilytetään viileässä. Raikas kurpitsasalaatti on valmista tarjottavaksi muutaman viikon kulutttua.