KOTIKALJA


1. Kiehauta puolet vedestä ja kaada se sokerin ja maltaiden päälle.
2. Anna seoksen seistä parin tunnin ajan.
3. Kaada sekaan loppu vedestä ja haaleaan vesitilkkaan liuotettu hiiva.
4. Anna kaljan seistä huoneenlämmössä yön yli, siivilöi ja pullota.
5. Viileään säilytyspaikkaan asetettu kalja on valmista noin vuorokauden kuluttua.


KATAJAINEN KALJA


1. Kaljan perusohje on sama kuin kotikaljan.
2. Pirteätä makua antavat pienet huuhdellut katajanoksat, jotka pannaan kiehautettavaan vesierään. Vielä katajaisemmasta mausta voivat lisätä mukaan murskattuja katajanmarjoja.
3. Katajan makua on syytä kokeilla ensin pienehköllä kaljamäärällä; sangollinen kitkerää kaljaa saattaa olla liian riittoisa annos.


TUOPPI-KOTIKALJA

1. Kiehauta vesi ja kaada se maltaiden ja sokerin päälle.
2. Anna maustua ja jäähtyä haaleaksi.
3. Murenna hiiva ja lisää se haaleaan (37 asteiseen) nesteeseen.
4. Anna kaljan käydä lämpimässä, vedottomassa paikassa 12-24 tuntia.
5. Siivilöi kalja, pullota ja vie viileään.
6. Kalja on valmista nautittavaksi pullotusta seuraavana päivänä.

* Käyminen nopeutuu, kun et peitä astiaa tiiviisti - paras peite on puhdas pyyheliina.
* Jos käytät kuivahiivaa, riittää 5 litran kaljamäärään 1/4 teelusikallista.
* Kuivahiivaa käytettäessä neste saa olla n. 40-45 asteista eli reilusti kädenlämpöistä.